Германските производители на автомобили преодоляха дългогодишното господство на американските си

...
 Германските производители на автомобили преодоляха дългогодишното господство на американските си
Коментари Харесай

Краят на германската доминация в автомобилния бизнес?

 Германските производители на коли преодоляха дългогодишното владичество на американските си сътрудници. Те претърпяха " японския потрес " от 80-те години на предишния век, международния триумф на Toyota и Co. и последвалите нападателни завоевания на пазара от страна на корейците. Все по-ожесточената конкуренция в промишлеността в последна сметка докара до това, че фирмите от Германия се трансфораха в запазена марка за качество в продължение на съвсем 20 години. Но безспорната доминация на германците в автомобилната промишленост в този момент явно завършва.
Има доста признаци за това: като казуса с Дизелгейт, чийто край, само че, уви, и начало, не се виждат. Появата на нови, вълнуващи съперници като Tesla и други оценени на милиарди кандидати, като Гугъл, Apple или Uber. Но към този момент има и съответни данни, които показват началната уязвимост на немските производители. Или обновената мощ на конкуренцията. Защото тъкмо тези производители на коли, които бяха съвсем изцяло отписани, понастоящем са на върха: японците.

Изглеждаше, че те ще попаднат във вихъра на американските производители, ударени от финансовата рецесия. Toyota беше тежко наранена, Honda, Mazda и Nissan към момента нямат агресивността от предишното си. Почти всички японски производители на коли имат своите амбициозни проекти за Европа. По-добре да пазиш това, което имаш. Да растеш постепенно, да растеш органично. „ Не купувайте пазарни дялове ", споделят те. Е, кардинално по този начин се споделя, когато нямате задоволително мощност за атака.

Но сега финансовите доклади на японските производители са блестящи. Изглеждат толкоз добре, че немските съперници бяха изхвърлени от трона тази година, сочи разбор на консултантската компания EY. Най-големи облаги и най-хубавият марж през второто тримесечие на годината генерират два японски производителя, написа в собствен разбор Die Welt.

Volkswagen към момента е номер едно в сектора от позиция на чистия размер. Мярката за това са данните за продажбите, а там Volkswagen във второто тримесечие е водач с 2,619 милиона коли и микробуси пред Toyota с 2,615 милиона продадени едници. През този интервал концернът от Волфсбург е генерирал доходи за 61 милиарда евро, до момента в който оборотът на Toyota доближава едвам 57 милиарда евро.Но продажбите и приходите имат смисъл единствено условно, а това, което в действителност има значение, е това, което излиза под линия. Печалбата. И в това отношение Toyota излиза напред, както демонстрира сравнението на на EY на 16-те най-големи производители на коли.

Компанията е записала облага преди лихви и налози (EBIT) от 5,3 милиарда евро през този интервал. Volkswagen стигна до малко под 4 милиарда евро. И във връзка с маржа на облагата преди лихвите и налозите - знакът за това какъв брой е рентабилна дадена компания и какъв брой ефикасно е производството ѝ, BMW бе надмината от.... Suzuki. Мюнхенци, които в продължение на години бяха водачи в този сегмент, реализираха марж от 11,0%. При Suzuki обаче мярката доближава 11,8% и по този метод заема първо място. А за Toyota маржът е 9,3%.

Ако погледнем цялата половин година, то BMW към момента е малко по-напред от Suzuki от позиция на маржа, само че все пак представянето на японците е необикновено. Първо, тъй като през годините трябваше да минават през рецесия и до неотдавна не беше ясно дали производителят ще се възвърне. На второ място, тъй като е доста по-трудно да се реализиран високи маржове в масовия бизнес, в сравнение с при скъпите коли от висок клас, които прави BMW.

След разногласието с Volkswagen от преди години съвсем никой в промишлеността не би заложил на Suzuki. Според философията на анализаторите производителят на коли бе прекомерно дребен, с цел да оцелее в дълготраен проект. Концернът от Волфсбург искаше да се съюзи със Suzuki, с цел да основават дружно евтини коли и да наводнят индийския пазар. Но двете компании не се сработиха, японците се усещаха претрупани и желаеха да се отърват от сътрудниците и огромните акционери от Волфсбург, което в края на краищата и стана. И явно се оказва благословия за Suzuki.

Какъв е изводът: Не е нужно да бъдете автомобилен гигант, с цел да се утвърдите. По-малките производители също могат да се придвижат напред, в случай че се съсредоточат върху печеливши ниши и търсят съдействие в основни области - и в случай че могат да управляват разноските си. Suzuki взема всичко това драговолно и се подрежда измежду първите три автомобилнипроизводители през първото и второто тримесечие с най-голямо нарастване на облагата си. Между другото, през първата половина на годината трима японски производители записаха най-голямото нарастване на облагите си: Toyota, Mitsubishi и Suzuki.

Още по-голям в сравнение с при Suzuki е обратът в Toyota. Компанията, която след неплатежоспособността на General Motors (GM) през 2009 година за малко време беше номер едно в бранша, претърпя след късия полет сериозен невиждан срив. Въпросите за качеството, сервизните акции за милиони коли и раздраните вериги за доставки вследствие на бедствието във Фукушима оставиха Toyota доста надалеч от съперниците. Прекалено бърз растеж – гласеше съсипващата присъда на анализаторите.

Е, японците още веднъж са преди всичко във връзка с облагата. Защото с невероятна експедитивност претърпяха това, което следва на марката VW: цялостна стратегия за преструктуриране, стягане и строги ограничения. Тъй като са мощни в Азия, даже в Китай и в Съединени американски щати и защото нямат проблем с дизеловите коли и не практикуват измами, които да дърпат обратно групата.

И не на последно място, тъй като Toyota има ясна тактика за различните мотори. Групата е напълно ангажирана с хибридите. Това е спорно ненапълно, само че Toyota би трябвало да се тревожи по-малко, в сравнение с да вземем за пример немските производители за това дали компанията съблюдава все по-строгите разпореждания за излъчванията. И даже да не дава на клиента съвършено решение, то най-малко е прагматично – придвижване в градовете на ток, а отвън тях – с мотора с вътрешно горене.

Дебатът по отношение на дизеловото гориво и изказванията за измами с отработените газове безспорно са една от аргументите за слабостта на немските производители. Именно BMW, Mercedes и мотора на облагите в границите на VW - Audi, залагаха нападателно на дизеловите коли, тъй като са по-икономични от бензиновите мотори. И в този момент тримата производители са тежко наранени от спадащите продажби на дизеловите коли. И явно немските производители не държат своите разноски и произвеждане под надзор - най-малко не както го вършат съперниците от Далечния изток. 

По отношение на процентния растеж на маржа, през първото полугодие на 2018 година немските производители регистрират намаляване с 1,2 процентни пункта. И производителите от Съединени американски щати и Франция регистрират спадове. За разлика от тях, японците генерират усъвършенстване от 0,6 процентни пункта спрямо миналата година. По отношение на приходите, единствено шест и надлежно седем производители на коли регистрират растежи през второто тримесечие и през първата половина на годината - в това число четири и надлежно пет от Япония. Като в това отношение изненадващо добре се показват и французите (Renault и PSA), до момента в който немските производители означават спад в приходите и за двата интервала.

За сегашната уязвимост на немските производители има няколко аргументи. Освен дизеловия скандал и индустриалните разноски главната причина за понижението е фактът, че японските съперници са били принудени да се реорганизират и реформират преди години. Досега това не бе нужно за немците, те бяха минали в офанзива, и то сполучливо. Но това явно може да коства доста сила и да ги накара да се забавят в дълготраен проект.

Но това при всички случаи не е добра насочна точка за конкуренция против новите кандидати като Apple, Гугъл, Uber и Tesla. И за създаването на чисти, самоходни, напълно цифрови коли.
  По публикацията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР